Află din rândurile de mai jos care este adevărul despre cearcăne și fața căzută!
Dr. Iancu Morad, medic chirurg plastician, a discutat în cadrul emisiunii „Follow Us!”, difuzată la Kanal D, despre apariția cearcănelor. Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre acestea!
Cauzele apariției cearcănelor
Citește și: Cum să-ți crești părul mai repede: Remedii care s-au dovedit eficiente
Citește și: Ce să plantezi în grădina de acasă. Plante aromate pentru ceai
Cearcănele au atât cauze genetice, cât și dobândite. Potrivit specialistului, cele genetice sunt mai greu de corectat, în timp ce stilul de viață influențează destul de mult.
„Există mai multe cauze ale apariției cearcănelor, fie ele genetice, fie dobândite. În cazul celor genetice, este greu să le corectăm sau să le „dovedim”. Ceea ce într-adevăr ține de noi este stilul de viață.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ce efect are slăbitul asupra cearcănelor
Stratul de grăsime de sub piele se subțiază, iar pielea se lasă direct pe os. Din cauza acestui lucru apare un aspect de ochi „înfundat”. De asemenea, pielea subțire din jurul ochilor este transparentă, iar aceasta permite vizibilitatea capilarelor și a altor țesuturi, fapt ce conferă pielii aspectul de pigmentare sau o transparență a pielii.
„Ideea este să înțelegem ce se întâmplă cu cearcănele și cu slăbitul.
Când vorbim despre zona ochilor, trebuie să știm că în spate se află osul. Deasupra osului există un strat de grăsime, format din mai multe pernuțe, iar peste acest strat se află pielea, mai subțire sau mai groasă, în funcție de organism. Odată cu înaintarea în vârstă sau în urma unei scăderi bruște în greutate, acest strat de grăsime se subțiază sau chiar dispare. Astfel, rămâne doar pielea direct deasupra osului, ceea ce duce la acel aspect de ochi „înfundat” în orbită.
Cum putem combate cearcănele
Cearcănele pot fi combătute prin diverse tratamente, dar nu există o soluție universală. Dacă există pierdere de volum, se poate adăuga volum prin injecții cu grăsime proprie sau acid hialuronic.
În cazul pielii foarte subțiri, tratamentele sunt mai complicate, deoarece nu există un mod de a îngroșa pielea. De asemenea, medicul a menționat că un mix de tratamente ajută la ameliorarea cearcănelor, dar nu le va elimina complet.„Nu există o soluție minune care o să le rezolve. În caz că avem o pierdere de volum, într-adevăr trebuie să adăugăm volum la nivelul șanțului respectiv. Fie cu grăsime proprie, fie cu acid hialuronic, depinde de caz. Când este vorba de piele foarte subțire, acolo cam se complică puțin treaba. Din cauza că nu avem un tratament care să îngroașe pielea, să devină mai opacă. Putem să încercăm tratamente cu laser, care fac, de fapt, niște găuri minuscule, milimetrice, care, când se vindecă, aceste găuri, de fapt, sunt arsuri controlate, se vindecă cu fibre noi de elastină și colagen, care sunt mai opace. Putem să injectăm fel de fel de celule care mai îngroașă puțin pielea. Încă o dată, nu există un singur tratament care rezolvă toate problemele, dar, uneori, un mix de tratamente. Repet, din cauza asta contează foarte mult prima consultație și experiența medicilor. Niciodată nu dispare. Nu putem trata 100%. Dar și o ameliorare de 70–80% e mult mai importantă, sigur, decât nimic”, a continuat el.
Cearcănele sunt moștenire de familie sau stil de viață?
De asemenea, cearcănele sunt influențate uneori de factori genetici, dar și de stilul de viață. Un stil de viață sănătos, care include hidratarea și o alimentație echilibrată, ajută pielea la prevenirea îmbătrânirii premature și la reducerea riscului de cearcăne. Pielea hidratată îmbătrânește mai lent, în special în zonele delicate și subțiri, iar lipsa de hidratare accelerează acest proces neplăcut.
„Nu, dar practic, posibil, mult că da. Factorii genetici contează foarte mult și influențează, pur și simplu, aspectul pielii. Dacă bunicul a avut piele subțire sau o problemă în zona respectivă, probabil și fata, și nepoata vor moșteni la fel. Noi, dacă tratăm în cabinet mai multe generații, uneori, într-adevăr, avem nepoți care vin cu bunici sau cu părinți. Și întotdeauna mie îmi place să fac poze, pentru că uneori nu ne dăm seama, dar nasul e la fel, zâmbetul e identic, mușchii, mimica. (…) Lumea devine din ce în ce mai atentă la ce mănâncă, ce bea, ce consumă și cum își trăiește viața. Putem să mâncăm sănătos, putem să apelăm la un stil de viață mai sănătos, să ne hidratăm. Trebuie să ne înțelegem: pielea hidratată îmbătrânește lent, mai ales în zonele unde pielea oricum este foarte subțire. Dacă se usucă, dacă nu consumăm lichide, îmbătrânește mai repede, se ridează, devine foarte subțire și transparentă.Așa că totul începe de la îngrijirea pielii, de la stilul de viață, ce mâncăm, ce bem și așa mai departe”, a încheiat doctorul.